Vad innebär det största budet? Älskar vi Gud lyder vi honom

Det största budet är att älska Gud, och älskar vi Gud så LYDER vi honom!

Jesus förklarade vad det STÖRSTA BUDET är, och det finurliga med det budet är att ALLA de andra buden (tio Guds bud) faktiskt automatiskt lyds om vi lyder detta enda bud:

Markus 12:28 En av de skriftlärda som hörde dem diskutera fann att Jesus hade gett dem ett bra svar. Han kom fram till honom och frågade: “Vilket är det största av alla buden?” 29 Jesus svarade: “Det största är detta: Hör Israel! Herren, vår Gud, Herren är en, 30 och du skall älska Herren din Gud av hela ditt hjärta, av hela din själ, av hela ditt förstånd och av hela din kraft. 31 Sedan kommer detta: Du skall älska din nästa som dig själv. Inget annat bud är större än dessa.” 

Vi måste till att börja med tro att Gud är EN, och med det medföljer en tro på treenigheten (tre separata gudomliga personer/personligheter i en och samma Gud) eftersom vi inte kan placera Jesus som en separat Gud – då skulle ju inte Gud vara EN – samtidigt som vi måste acceptera att Jesus inte har Josef som sin biologiska far utan GUD FADER och att Jesus är den utlovade MESSIAS (Kristus) och alltså är GUDS SON som är kommen till KÖTTET för att en liten tid leva som en människa på jorden:

1 Johannesbrevet 2:22 Vem är lögnaren, om inte den som förnekar att Jesus är Kristus? Den är Antikrist som förnekar Fadern och Sonen

2 Johannesbrevet 1:7 Ty många bedragare har gått ut i världen, och de bekänner inte att Jesus är Kristus, som har kommit i köttet. En sådan är Bedragaren, Antikrist.

Sen måste vi alltså också älska Gud av hela vårt hjärta, själ, förstånd och kraft, samt älska vår nästa som oss själva. Om vi lever på det sättet så resulterar det i att vi inte mördar, stjäl, ljuger, begår äktenskapsbrott, eller andra saker som skadar vår nästa, eftersom sådana handlingar absolut inte skulle kunna klassas som att älska Gud och vår nästa som oss själva. De två “kärleksbuden” inkluderar alltså Tio Guds Bud och hela den moraliska lagen. Däremot inkluderar den förstås inte den judiska ceremoniella lagen som kom först med Moses. Tio Guds Bud har funnits ända sedan Adams tid, även om de då inte fanns nerskrivna på stentavlor.

1 Mosebok 4:7 Är det inte så att om du gör det som är gott, ser du frimodigt upp, men om du inte gör det som är gott, då lurar synden vid dörren. Den har begär till dig, men du skall råda över den. 

Jesus menar att om vi lyder de dubbla kärleksbuden så uppfyller vi faktiskt också LAGEN eftersom lagen hänger på dessa bud. Det är tänkt att buden ska finnas i våra hjärtan:

Matt. 22:36 “Mästare, vilket är det största budet i lagen?” 37 Han svarade: “Du skall älska Herren din Gud av hela ditt hjärta och av hela din själ och av hela ditt förstånd. 38 Detta är det största och främsta budet.39 Sedan kommer ett som liknar det: Du skall älska din nästa som dig själv. 40 På dessa två bud hänger hela lagen och profeterna.”

Matteus 7:12 [ Den gyllene regeln ] Därför, allt vad ni vill att människorna skall göra er, det skall ni också göra dem. Detta är lagen och profeterna

Paulus säger samma sak – att LAGEN uppfylls om vi älskar vår nästa som oss själva:

Gal. 5:14 Ty hela lagen är uppfylld i detta enda budord: Du skall älska din nästa som dig själv.

1 Korinthierbrevet 7:19 Det har ingen betydelse om någon är omskuren eller oomskuren. Vad som betyder något är att man håller Guds bud.

Rom. 2:27 Jo, och han som i följd av sin härkomst är oomskuren, men ändå fullgör lagen, skall bliva dig till dom, dig som äger lagens bokstav och omskärelsen, men likväl är en lagöverträdare.

Att vara fri från lagen och dess förbannelse (den är verkligen en förbannelse eftersom den kräver att vi måste lyda den till fullo för att kunna bli frälsta vilket vi inte har valt att göra och vilket leder till andlig död) betyder INTE att vi kan pusta ut och tro att vi har råd med att synda då och då eftersom vi för alltid är fria från alla straff bara för att vi är troende. Det är precis lika allvarligt att inte lyda Guds bud (att synda) i Nya Testamentet som i Gamla Testamentet. Jesus dog ju pga problemet att människorna syndade, så självklart skulle han inte välja att dö med baktanken att hjälpa oss så att vi kan fortsätta på samma väg som ju fortfarande är ett PROBLEM. När är vi fria från lagen? Jo, när vi leds av ANDEN:

Gal. 5:18 Men om ni leds av Anden, står ni inte under lagen. 

Gal. 5:13 I ären ju kallade till FRIHET, mina bröder; bruken dock icke friheten så, att köttet får något tillfälle. Fastmer mån I TJÄNA VARANDRA I KÄRLEKEN. (Här använder jag 1917 års översättning eftersom SFB gjort TILLÄGG och översatt det grekiska ordet “sarx” till “onda naturen” i stället för “KÖTT”)

Hebr. 10:15 Om detta vittnar också den helige Ande för oss. Först säger han:16 Detta är det förbund som jag skall sluta med dem efter denna tid säger Herren. Och sedan: Jag skall lägga mina lagar i deras hjärtan och skriva dem i deras sinnen,17 och deras synder och överträdelser skall jag aldrig mer komma ihåg. 18 Och där synderna är förlåtna behövs det inte längre något syndoffer.

Rom. 2:15 De visar att det som lagen kräver är skrivet i deras hjärtan. Om det vittnar också deras samveten och, när de är tillsammans, deras tankar, som anklagar eller försvarar dem.

Hebr. 8:10 Detta är det förbund som jag efter denna tidskall sluta med Israels hus, säger Herren: Jag skall lägga mina lagar i deras sinnen och skriva dem i deras hjärtan.

Och vad betyder det att ledas av Anden? Det betyder att undvika synd enligt Paulus. Så när vi blivit renade i Jesu blod och lyder den Helige Ande som ju leder oss BORT från synd, så är vi INTE under lagen. Vandrar vi i Anden gör vi ju inte vad köttet begär. Paulus ger också exempel på synd som garanterat hindrar oss från att ärva Guds rike, så det betyder att han inte är av den uppfattningen att det numera inte är så farligt om vi inte lyder Tio Guds Bud. Nej, Paulus säger att om vi syndar så DÖR VI ANDLIGEN såvida vi inte omvänder oss. Att lyda Tio Guds bud är alltså dödsallvarligt eftersom det handlar om våra själar:

Gal. 5:16 Vad jag vill säga är detta: vandra i Anden, så kommer ni INTE att göra vad köttet begär.17 Ty köttet söker det som är emot Anden och Anden söker det som är emot köttet. De två strider mot varandra för att hindra er att göra det ni vill. 18 Men om ni leds av Anden, står ni inte under lagen. 19 Köttets gärningar är uppenbara: de är otukt, orenhet, lösaktighet,20 avgudadyrkan, svartkonst, fiendskap, kiv, avund, vredesutbrott, gräl, splittringar, villoläror, 21 illvilja, fylleri, utsvävningar och annat sådant. Jag säger er i förväg vad jag redan har sagt: DE SOM LEVER SÅ SKALL INTE ÄRVA GUDS RIKE.22 Andens frukt däremot är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, 23 trohet, mildhet och självbehärskning. Sådant är lagen inte emot. 24 De som tillhör Kristus Jesus har korsfäst sitt kött med dess lidelser och begär. 25 Om vi har liv genom Anden, låt oss då även följa Anden. 26 Låt oss inte söka tom ära, inte utmana varandra och inte avundas varandra

Älskar vi Gud så lyder vi hans bud! Det är så vi kan se om vi är Guds barn eller inte

Gal. 5:Ty i Kristus Jesus beror det inte på om vi är omskurna eller oomskurna, utan om vi har en tro som är verksam i KÄRLEK.

1 Joh. 5:1 Var och en som tror att Jesus är Kristus, han är född av Gud, och var och en som älskar Gud som har fött, älskar också den som är född av honom. När vi älskar Gud och håller hans bud, då vet vi att vi älskar Guds barn. Detta är kärleken till Gud: att vi håller hans bud. Och hans bud är inte tungaTy allt som är fött av Gud besegrar världen, och detta är den seger som har besegrat världen: vår tro.-

1 Joh. 2:3 Vi vet att vi har lärt känna honom, när vi håller fast vid hans bud. 4 Den som säger: “Jag känner honom” och inte håller fast vid hans bud, han är en lögnare och sanningen finns inte i honom.

1 Joh. 3:10 På samma sätt är det uppenbart vilka som är Guds barn och vilka som är djävulens barn: den som inte gör det rätta, är inte av Gud, ej heller den som inte älskar sin broder.

Joh. 14: Om ni älskar mig, håller ni fast vid mina bud.-–21 Den som har mina bud och håller fast vid dem, han är den som älskar mig. Den som älskar mig skall bli älskad av min Fader, och jag skall älska honom och uppenbara mig för honom.”

Joh. 15:10 Om ni håller mina bud, förblir ni i min kärlek, liksom jag har hållit min Faders bud och förblir i hans kärlek.

Joh. 8:39 De svarade honom: “Vår fader är Abraham.” Jesus sade: “Om ni vore Abrahams barn, skulle ni göra Abrahams gärningar. — “42 Jesus svarade: “Vore Gud er Fader, skulle ni älska mig, eftersom jag har utgått från Gud och kommer från honom. Jag har inte kommit av mig själv, utan han har sänt mig.

Jak. 2: Lyssna, mina älskade bröder. Har inte Gud utvalt de fattiga i den här världen till att bli rika i tron och till att ärva det rike som han har lovat dem som älskar honom? —8 Om ni uppfyller den konungsliga lagen enligt Skriften: Du skall älska din nästa som dig själv, då handlar ni rätt. Men om ni gör skillnad på människor begår ni synd, och lagen överbevisar er om att ni är överträdare10 Ty den som håller hela lagen men bryter mot ett enda bud är skyldig till allt. 11 Han som har sagt: Du skall inte begå äktenskapsbrott, har också sagt: Du skall inte mörda. Om du inte begår äktenskapsbrott, men mördar, är du en brottsling. 12 Tala och handla så som den som skall dömas efter frihetens lag13 Ty domen skall utan barmhärtighet drabba den som inte har visat barmhärtighet. Men barmhärtigheten triumferar över domen.

Ef. 5:1 Bli Guds efterföljare, ni som är hans älskade barnOch lev i kärlek, så som Kristus har älskat oss och utlämnat sig själv för oss som offergåva, ett välluktande offer åt Gud.Men otukt och allt slags orenhet eller girighet skall inte ens nämnas bland er, det anstår inte de heligaInte heller passar sig fräckt och oförnuftigt prat eller tvetydigt skämt. Tacka i stället Gud. Ni skall veta att ingen otuktig eller oren eller girig – en sådan är en avgudadyrkare – skall ärva Kristi och Guds rike. Låt ingen bedra er med tomt prat. Allt sådant nedkallar Guds vrede över olydnadens barn. Ha därför ingenting med dem att göra.Ni var en gång mörker, men nu är ni ljus i Herren. Vandra då som ljusets barnTy ljusets frukt består i allt vad godhet, rättfärdighet och sanning heter. —15 Se alltså noga till hur ni lever, att ni inte lever som ovisa människor utan som visa.

Matteus 6:24 Ingen kan tjäna två herrar. Antingen kommer han då att hata den ene och älska den andre, eller kommer han att hålla sig till den ene och se ner på den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon.

Gud älskar världen så mycket att hans son dog för ALLA, men vi kan också läsa att Gud älskar dem som älskar honom

Joh. 16: 26 Den dagen skall ni be i mitt namn, och jag säger inte att jag skall be till Fadern för er, 27 ty Fadern själv älskar er, EFTERSOM ni har älskat mig och tror att jag har utgått från Gud. 28 Ja, jag har utgått från Fadern och kommit till världen. Nu lämnar jag världen och går till Fadern.” 

Ordspråksboken 8:17 Jag älskar dem som älskar mig, och de som söker mig, de finner mig.

Vi ombeds att bli kvar i hans kärlek, och då samverkar allt till det bästa

Jak. 1:12 Salig är den som håller ut i prövningen, ty när han har bestått sitt prov skall han få livets krona, som Gud har lovat dem som älskar honom.

1 Korinthierbrevet 2:9 Men vi känner, som Skriften säger, vad ögat inte har sett och örat inte hört och människohjärtat inte kunnat ana, vad Gud har berett åt dem som älskar honom.

1 Joh. 4:7 Mina älskade, låt oss älska varandra, ty kärleken är av Gud, och var och en som älskar är född av Gud och känner Gud. Den som inte älskar har inte lärt känna Gud, ty Gud är kärlek. Så uppenbarades Guds kärlek till oss: han sände sin enfödde Son till världen för att vi skulle leva genom honom. 10 Kärleken består inte i att vi har älskat Gud utan i att han har älskat oss och sänt sin Son till försoning för våra synder. 11 Mina älskade, om Gud älskade oss så högt, är också vi skyldiga att älska varandra. 12 Ingen har någonsin sett Gud. Om vi älskar varandra förblir Gud i oss, och hans kärlek har nått sitt mål i oss. 14 Vi har sett och vittnar om att Fadern har sänt sin Son som världens Frälsare. 15 Den som bekänner att Jesus är Guds Son, i honom förblir Gud och han själv förblir i Gud. 16 Och vi har lärt känna den kärlek som Gud har till oss och tror på den.Gud är kärlek och den som förblir i kärleken förblir i Gud, och Gud förblir i honom. 17 I detta har kärleken nått sitt mål hos oss: att vi är frimodiga på domens dag. Ty sådan han är, sådana är också vi i den här världen. 18 Rädsla finns inte i kärleken, utan den fullkomliga kärleken driver ut rädslan. Rädslan hör ju samman med straff, och den som är rädd är inte fullkomnad i kärleken. 19 Vi älskar därför att han först har älskat oss. 20 Om någon säger att han älskar Gud och hatar sin broder, så är han en lögnare. Ty den som inte älskar sin broder som han har sett, kan inte älska Gud som han inte har sett. 21 Och detta är det bud som vi har från honom, att den som älskar Gud också skall älska sin broder.

2 Tim. 1 Det skall du veta att i de sista dagarna skall det komma svåra tider. Människorna kommer att älska sig själva och vara penningkära, skrytsamma, stolta, hånfulla, olydiga mot sina föräldrar, otacksamma, gudlösa, kärlekslösa, oförsonliga, skvalleraktiga, obehärskade, råa, fientliga mot det goda, falska, egensinniga och högmodiga. De skall älska njutning i stället för Gud och ha ett sken av gudsfruktan men förneka dess kraft. Håll dig borta från dem!

Romarbrevet 8:28 Vi vet att för dem som älskar Gud samverkar allt till det bästa, för dem som är kallade efter hans beslut.

Varför gavs lagen?

Lagen gavs för överträdelsernas skull, och lagarna (genom dess bud och straff) skulle kunna hålla folket i schack genom att bevaka och övervaka dem via lagen ända till avkomlingen (Jesus) skulle träda fram. När avkomlingen träder fram och offrar sitt liv för oss så får vi den Helige Ande till hjälp att göra det som lagen kräver – nämligen att älska Gud av hela vårt hjärta samt att älska vår nästa som oss själva. Ingen människa förklaras rättfärdig genom laggärningar eftersom ingen människa (som per definition kan synda) alltid har undvikit att överträda lagen.

Gal. 3:19 Varför gavs då lagen? Den blev tillagd för överträdelsernas skull för att gälla tills avkomlingen skulle träda fram, han som löftet gällde.

Gal. 3:21 Strider då lagen mot Guds löften? Nej, inte alls. Om vi hade fått en lag som kunde ge liv, då hade verkligen rättfärdigheten kommit av lagen.—23 Innan tron kom hölls vi i fängsligt förvar och var bevakade av lagen, tills tron skulle uppenbaras. 24 Så blev lagen vår övervakare fram till Kristus, för att vi skall förklaras rättfärdiga av tro. 25 Men sedan tron har kommit, står vi inte längre under någon övervakare.

1 Tim. 1:8 Men vi vet att lagen är god, om man brukar den rätt och inser att den inte är till för rättfärdiga utan för laglösa och upproriska, gudlösa och syndare, oheliga och oandliga, för dem som misshandlar sin far och mor, för dråpare, 10 för dem som utövar otukt och homosexualitet, för slavhandlare, lögnare, menedare och för alla som står emot den sunda läran 

Rom. 3:20 Ty ingen människa förklaras rättfärdig inför honom genom laggärningar. Genom lagen ges insikt om synd.

Rom. 9:31 Israel däremot, som strävade efter att uppfylla den lagsom ger rättfärdighet, har inte nått fram till den lagen.

Rom.  4:13 Det var inte genom lagen som Abraham och hans efterkommande fick löftet att ärva världen, utan genom den rättfärdighet som kommer av tro.

Jesus skärper lagen som inte trätt ur kraft. Lagen kan också missbrukas, och fariseerna lade till egna människolagar ovanpå Guds lagar vilket gjorde det svårare för människor. Vi kan se samma fenomen idag när vi kristna applicerar våra egna definitioner av synd och lär ut detta till andra. Det finns kristna som menar att om vi inte tänker på Gud varje minut så innebär det att vi inte älskar honom över allting, vilket innebär att vi ständigt syndar. Vi kan ju aldrig nå upp till en sådan nivå. De löser problemet (som de orsakade själva) med idén att Jesus kan vara syndfri i stället för oss och att vi kan åka snålskjuts på hans rättfärdighet. Genom att intala människor att de aldrig kan sluta synda så urvattnas synden totalt, och man kan då få en känsla av uppgivenhet gällande synden eftersom man tydligen alltid måste dras med den. Vad spelar det då för roll om man syndar ännu lite mer om synden alltid är ständigt närvarande? Vi skulle då alltid kunna lita på en brandförsäkring i form av Jesus rättfärdighet, oavsett hur vi lever.

Rom. 3:31 Sätter vi då lagen ur kraft genom tron? Nej, inte alls! Vi upprätthåller lagen.

Mark. 7:Ni upphäver Guds bud och håller er till människors stadgar.”Han sade också till dem: “Ni upphäver fullkomligt Guds bud för att hålla fast vid era egna stadgar. 10 Mose har sagt: Hedra din far och din mor och: Den som förbannar sin far eller sin mor skall straffas med döden. 11 Men ni påstår att om någon säger till sin far eller mor: Vad du kunde ha fått av mig ger jag i stället som ‘korban’, som offergåva,12 då tillåter ni honom inte längre att göra något för sin far eller mor. 13 Ni upphäver Guds ord genom de stadgar som ni följer och för vidare. Och mycket annat sådant gör ni.”

Matt. 5:17 Tro inte att jag har kommit för att upphäva lagen eller profeterna. Jag har inte kommit för att upphäva utan för att fullborda. 18 Amen säger jag er: Innan himmel och jord förgår, skall inte en enda bokstav, inte en prick i lagen förgå, förrän allt har skett.19 Den som därför upphäver ett av dessa minsta bud och lär människorna så, han skall kallas den minste i himmelriket. Men den som håller dem och lär människorna dem, han skall kallas stor i himmelriket. 20 Jag säger er att om er rättfärdighet inte går långt utöver de skriftlärdas och fariseernas, skall ni inte komma in i himmelriket.

Vi kan se ovan att Jesus menar att vår rättfärdighet t o m måste gå långt över fariséernas rättfärdighet, och fariséer brukar ofta förknippas med väldigt laglydiga individer. Felet med fariséerna var dock att de var laglydiga – ofta i absurdum – gällande de judiska ceremoniella lagarna men det var värre med den moraliska delen av lagen eftersom vi vet att de var HYCKLARE. De levde inte som de lärde, och de solade sig gärna i den beundran och den respekt de fick från dödliga människor i stället för att leva i ödmjukhet inför den levande Guden. Vi kan se att Jesus inte är i närheten av att föreslå en lösning på problemet som skulle kunna innebära att vi kan gömma oss bakom hans (framtida) blod och att han skulle kunna vara rättfärdig i stället för oss. Nej, han säger att VI måste lyda buden (den moraliska lagen) och se till att vi även lär andra människor att göra likadant. Det innebär att om vi sprider en lära som utmynnar i att “ingen kan sluta synda”, “vi syndar tills vi dör men vi är alltid förlåtna tack vare Jesu död”, “vi kan alltid gömma oss bakom Jesu blod så att inte Gud ser vår synd”, “om vi skulle kunna undvika synd så hade Jesus dött i onödan”, “en gång frälst, alltid frälst”, “synd leder numera inte till andlig död”, etc, så LÄR vi faktiskt andra att SYNDA eftersom vi förminskar allvaret med synden. Satan förminskade också syndens betydelse när han lärde Eva att synd INTE leder till död. Satan LJÖG som bekant eftersom synd ABSOLUT leder till andlig död. Så svaret är inte att gömma sig bakom Jesus och tro att han är den som ska leva rättfärdigt så att vi slipper, utan svaret är omvändelse och att vi vandrar rättfärdigt i ljuset.

Vad ska vi göra för att få evigt liv?

När Jesus fick frågan i Lukas 10 om vad vi måste göra för att få evigt liv svarade han med en motfråga – “vad står skrivet i lagen?”. Frågorna ställdes förstås under en tid när det gamla testamentet fortfarande gällde och den laglärde svarade med att läsa upp det största budet, varefter Jesus menade att han svarade rätt och att han skulle få leva om han levde så. Lydnad av detta bud var och är alltså livgivande både i det gamla och nya testamentet, men efter Jesu död på korset har vi förstås ännu en dimension att leva efter eftersom vår rättfärdighet hänger på om vi är renade i Jesu blod eller inte, och om vi lever efter den Helige Ande eller köttet.

Lukas 10:25 Då kom en laglärd fram och ville snärja honom och frågade: “Mästare, vad skall jag göra för att få evigt liv?” 26 Jesus sade till honom: “Vad står skrivet i lagen? Vad läser du där?” 27 Han svarade: “Du skall älska Herren din Gud av hela ditt hjärta och av hela din själ och av hela din kraft och av hela ditt förstånd, och din nästa som dig själv.” 28 Jesus sade till honom: “Du svarade rätt. Gör det, så får du leva.

Den laglärde skulle kunna ha nöjt sig med det svaret och gått vidare, men han ville ha detaljer. Jesus gav då exempel på vad det innebär med att älska sin nästa som sig själv, genom att berätta om liknelsen om den barmhärtiga samariten. Den laglärde intygade efteråt att det var den som visade barmhärtighet som i sanning lytt budet att älska sin nästa som sig själv. Jesus bad honom då att leva på samma sätt för att få leva. Det handlar alltså om att tro utan gärningar är död och att vi inte kan bli frälsta utan gärningar. Här är ett liknande svar som Jesus gav en som frågade vad som krävs för evigt liv:

Matt. 19:16 En man kom fram till Jesus och frågade: “Mästare, vad skall jag göra för gott för att få evigt liv?” 17 Jesus sade till honom: “Varför frågar du mig om det goda? En är den Gode, och vill du gå in i livet, så håll buden.” 18 Han frågade honom: “Vilka?” Jesus svarade: “Du skall inte mörda, Du skall inte begå äktenskapsbrott, Du skall inte stjäla, Du skall inte vittna falskt, 19 Hedra din far och mor och Du skall älska din nästa som dig själv.” 

Även här förklarar Jesus att det är att lyda tio Guds bud som ger det eviga livet, och hade personen ifråga tackat och gått sin väg så hade detta varit det slutgiltiga svaret som vi läsare fått veta något om. Men trots att mannen fått ett löfte om att han skulle gå in i livet om han följde dessa bud så fortsatte han att fråga om något mer fattas. Jesus ger honom något som verkar som en överkurs när han tipsar mannen om att sälja det han äger och följa honom. Om han skulle följa även detta råd skulle det leda till en skatt i himlen, och vi kan definitivt förvänta oss belöningar om vi gör oss av med allt för Jesus skull. Nu var det här med att sälja allt ett bud till just den här mannen och inte till hela mänskligheten. Att just den här mannen fick det rådet kan vara just för att han ägde mycket och hade svårt att släppa taget om sin rikedom. Jesus menar också att det är svårt för en rik person att komma in i hans rike, men det är inte omöjligt.

20 Då sade den unge mannen till Jesus: “Allt detta har jag hållit. Vad är det mer som fattas?”21 Jesus svarade: “Vill du vara fullkomlig, gå och sälj vad du äger och ge åt de fattiga. Då skall du få en skatt i himlen. Och kom sedan och följ mig.” 22 När den unge mannen hörde detta, gick han bedrövad sin väg, ty han ägde mycket.

 Gamla Testamentet om att älska Gud

3 Mosebok 19:34Främlingen som bor ibland er skall räknas som infödd hos er. Du skall älska honom som dig själv. Ni har ju själva varit främlingar i Egyptens land. Jag är HERREN, er Gud.

5 Mosebok 6:1 Dessa är de bud, stadgar och föreskrifter som Herren, er Gud, har befallt mig att lära er, för att ni skall följa dem i det land dit ni drar för att ta det i besittning och för att du i hela ditt liv skall frukta Herren, din Gud, så att du håller alla hans stadgar och bud som jag ger dig, du med din son och din sonson, och för att du skall få ett långt liv. — Hör, Israel! Herren, vår Gud, Herren är en. Och du skall älska Herren, din Gud, av hela ditt hjärta och av hela din själ och av all din kraft. 6 Dessa ord som jag i dag ger dig befallning om, skall du lägga på hjärtatDu skall inskärpa dem hos dina barn och tala om dem när du sitter i ditt hus och när du går på vägen, när du lägger dig och när du stiger upp. Du skall binda dem som ett tecken på din hand, och de skall vara som ett band till påminnelse på din panna. Och du skall skriva dem på dörrposterna i ditt hus och på dina portar.

5 Mosebok 7:9 Så skall du veta att endast HERREN, din Gud, är Gud, den trofaste Guden som håller fast vid sitt förbund och sin nåd i tusen släktled, när man älskar honom och håller hans bud.

5 Mosebok 10:12 Och nu Israel, vad begär Herren, din Gud, av dig annat än att du fruktar Herren, din Gud, att du vandrar på alla hans vägar, att du älskar honom och att du tjänar Herren, din Gud, av hela ditt hjärta och av hela din själ, 13 så att du håller Herrens bud och hans stadgar, som jag i dag ger dig för att det skall gå dig väl. 16 Omskär därför ert hjärtas förhud och var inte längre hårdnackade. 17 Ty Herren, er Gud, är gudarnas Gud och herrarnas Herre, den Gud som är stor och väldig och inger fruktan, som inte är partisk och inte tar mutor. 18 Han skaffar den faderlöse och änkan rätt, han älskar främlingen och ger honom mat och kläder. 19 Också ni skall älska främlingen för ni har själva varit främlingar i Egyptens land.

5 Mosebok 11:1 Du skall älska Herren, din Gud, och alltid iaktta vad han ålagt dig, hans stadgar, domslut och bud.—Håll därför alla de bud som jag i dag ger dig, så att ni blir starka och kan gå in i och inta det land dit ni nu drar vidare för att ta det i besittning —13 Om ni nu lyssnar till de bud som jag i dag ger er så att ni älskar Herren, er Gud, och tjänar honom av hela ert hjärta och av hela er själ, 14 då skall jag ge regn åt ert land i rätt tid, höstregn och vårregn, och du skall få bärga in din säd, ditt vin och din olja.  16 Men se till, så att inte era hjärtan blir förförda och ni viker av och tjänar andra gudar och tillber dem17 ty då skall Herrens vrede upptändas mot er, och han skall tillsluta himlen så att regn inte faller och marken inte ger sin gröda och ni snabbt blir utrotade ur det goda land som Herren ger er.—22 Ty om ni noga håller alla dessa bud som jag ger er att följa, så att ni älskar Herren, er Gud, och vandrar på alla hans vägar och håller er till honom23 då skall Herren driva bort alla dessa folk för er, och ni skall lägga under er folk som är större och mäktigare än ni själva.—26 Se, jag förelägger er i dag välsignelse och förbannelse: 27 Välsignelse, om ni lyssnar tillHerrens, er Guds, bud som jag i dag ger er, 28 och förbannelse om ni inte lyssnar tillHerrens, er Guds, bud, utan viker av ifrån den väg jag i dag befaller er att gå och följer andra gudar som ni inte känner.—31 Ni står nu i begrepp att gå över Jordan för att komma in i och ta i besittning det land som Herren, er Gud, ger er. När ni tagit det i besittning och bor där, 32 skall ni vara noga med att följa alla de stadgar och rådslut som jag i dag förelägger er.

5 Mosebok 13:då skall du inte lyssna på den profetens ord eller på den som har drömsyner, tyHerren, er Gud, prövar er för att finna om ni älskar Herren, er Gud, av hela ert hjärta och hela er själHerren, er Gud, skall ni följa, honom skall ni frukta, hans bud skall ni hålla, hans röst skall ni lyssna till, honom skall ni tjäna och honom skall ni hålla er till.

5 Mosebok 19:9om du då är noga med att följa alla dessa bud som jag i dag ger dig, så att du älskar HERREN, din Gud, och alltid vandrar på hans vägar, då skall du lägga tre städer till dessa tre.

5 Mosebok 30:16 då jag i dag befaller dig att älska HERREN, din Gud, att vandra på hans vägar och hålla hans bud och stadgar och rådslut, för att du må leva och föröka dig, och för att HERREN, din Gud, må välsigna dig i det land dit du kommer för att ta det i besittning.

5 Mosebok 30:20 genom att du älskar HERREN, din Gud, och lyssnar till hans röst och håller dig till honom. Ty detta betyder liv och lång levnad för dig, så att du får bo i det land som HERREN med ed har lovat att ge dina fäder, Abraham, Isak och Jakob

Joshua 22:5 Men var mycket noga att hålla fast vid och följa de bud och den lag som HERRENS tjänare Mose har gett er, så att ni älskar HERREN, er Gud. Vandra på alla hans vägar, iaktta hans bud, håll er till honom och tjäna honom av hela ert hjärta och av hela er själ.”

Nehemja 1:5Jag sade: “O, HERRE, himmelens Gud, du store och fruktansvärde Gud, du som håller fast vid förbundet och ger nåd åt dem som älskar dig och håller dina bud

One thought on “Vad innebär det största budet? Älskar vi Gud lyder vi honom

  1. De osynliga säger att när hjärta talar till hjärta så är vi alla gud.
    När GUD talar till gud så lyder vi honom.

    GUD säger att vi är hans jämlike.

    Like

Leave a comment